Bij dialyse wordt de functie van de nieren gedeeltelijk overgenomen. De nieren zuiveren het bloed van allerlei afvalstoffen. Als de nieren heel slecht functioneren, wordt het bloed niet goed gezuiverd en moet het bloed kunstmatig gezuiverd worden. Dat kunstmatige zuiveren wordt dialyse genoemd.
Bij nierdialyse moeten bepaalde stoffen uit het bloed gefilterd worden. Dit kan op 2 manieren: via een kunstnier of via buikspoeling. een kunstnier bedoelen we mee dat we een nier van een donor krijgen en bij buikspoeling bedoelen we dat men een speciale vloeistof in de buikholte laat lopen via een katheter, waarna er door het buikvlies uitwisseling plaatsvindt van giftige stoffen tussen het bloed en de vloeistof. Na een tijdje laat men de vloeistof weer uit de buik lopen en is het bloed gezuiverd.
Een nierdialyse neemt maar 10% van de werking over de nieren over. hierdoor blijven er afvalstoffen in de nieren zitten. De mens heeft daarom dus ook niet alle energie en moet zich dan soms ook wel aan strenge regels houden zoals de etensgewoontes en je moet veel tijd voor rust hebben.

hier zie je dat het bloed over wordt gepompt. het verkeerde bloed word uit het lichaam gehaald en er komt nieuw en gezond bloed weer in het lichaam.