
De stoffen die officieel niet thuishoren in ons lichaam, worden lichaamsvreemde stoffen of antigenen genoemd. Die stoffen die dus niet thuishoren in ons lichaam, die worden verdedigt en bestreden.
De dingen die daarbij voorkomen, zijn bijvoorbeeld infecties, bloedtransfusies en bij orgaantransplantaties. Als je bijvoorbeeld een bacteriële infectie of een gewone hebt, dan komen er ziekteverwekkers en onnodige bacteriën je huid binnen. Twee voorbeelden van schimmels zijn, bijvoorbeeld Voetschimmel en kalknagels (meestvoorkomende). Bij beide gevallen heb je te maken met een schimmel die heeft plaatsgevonden.
Het menselijk lichaam is in principe goed beschermd tegen het binnendringen van ziekteverwekkers of bacteriën. De huid speelt ook een rol bij de afweer van de mens. Namelijk: de huid laat niet gemakkelijk de ziekteverwekkers binnen, doordat de opperhuid daar goed voor gebouwd is.
Witte bloedcellen
Witte bloedcellen zijn cellen met een celkern die zich in het bloed bevinden. De witte bloedcellen heb wel maar weinig te maken met het bloed.
De witte bloedcellen hebben veel te maken met het afweren van ziekteverwekkers. Ziekteverwekkers merken als ware wanneer er ziekteverwekkers binnendringen. Omdat de witte bloedcellen ze eigenlijk niet herkent, omdat ze niet vaak voorkomen normaal, gaan de witte bloedcellen ze bestrijden. Ze doen dat door de bacteriën in te sluiten, of te verteren. Bij een wondje word bijvoorbeeld de huid om de wond erg rood. Dat komt doordat de witte bloedcellen die zijn gedood door de ziekteverwekkers, door bacteriën en door de huidcellen. Dit word samen etter genoemd.
De werking van ons immuunsysteem
Binnen in ons lichaam zit er een soort van beschermingsfactor, die we het immuunsysteem noemen. Het is ontstaan omdat ' wij' mensen soms last hebben van binnen dringende bacteriën of andere stoffen die niet thuis horen in ons lichaam normaal gesproken. Het immuunsysteem zorgt ervoor dat dat onmogelijk word.Het immuunsysteem van een mens is 24 uur per dag bezig, met verschillende taken die ontelbaar zijn. Grotendeels merken we er helemaal niks van, maar bij sommige processen kan je het wel voelen. Stel je voor je hebt een splinter in je vinger gekregen, dier eruit is gehaald. Er zijn dan altijd nog kleine binnendringers in je huid. Na een tijdje gaat dat de huid irriteren, en dan gaat het ontsteken. Doordat het ontstoken is, komt er veel irritatie aan de huid, waardoor je veel jeuk kan krijgen. Dit is nou een voorbeeld van een proces dat je wel voelt.
Een erge ziekte die helaas veel voorkomend is is kanker, kanker is een ziekte waarbij vele verschillende soorten zijn. Sommige soorten kanker hebben te maken met de cellen van de mens. Mensen kunnen bijvoorbeeld huidkanker krijgen door een vervelend plekje dat is open gegaan bijvoorbeeld. Als je de ziekte hebt is er grotendeels iets mis met de celdeling. Ons immuunsysteem zorg er bijvoorbeeld voor om de verkeerde cellen te doden, zodat er niet iets kan gebeuren. Soms komt het helaas voor dat het niet lukt, en dat het persoon helaas besmet word met de ziekte. De ziekte